Skip to main content

Poziv za učešće u projektu Dodatno/dopunska nastava u DOB-u


Vreme realizacije: 27.06. – 12.07.2017.
Mesto realizacije: Galerija Dom omladine Beograda (DOB)


Radna grupa projekta „Dodatno-dopunska nastava“ koju čine Boško Prostran, Danilo Prnjat, Isidora Ilić, Miloš Miletić i Mirjana Radvanović poziva sve zainteresovane koji žele da se uključe u promišljanje drugačijih modela organizacije i rada javnih institucija kulture.

„Dodatno/dopunska nastava“ je koncipirana kao višeslojni i višeznačni projekat koji kroz različite forme preispituje i tretira ulogu kulture i umetnosti unutar savremenih proizvodnih odnosa. U formalnom smislu „Dodatno/dopunska nastava“ funkcioniše kao ad hoc institucija koja sa svojim programom i politikom rada postaje korisnik infrastrukture u kojoj operiše ubacujući dodatne sadržaje, preispitujući modele funkcionisanja i načine proizvodnje svog domaćina. Razmatranjem ovih aspekata iz proizvođača i recipijenata kulture težimo da artikulišemo savremene zahteve umetničke produkcije i probleme koji nastaju prilikom njene realizacije.

Pokretanjem pitanja odnosa umetničke, kulturne i obrazovne produkcije u domovima kultura (u ovom slučaju – Doma omladine Beograda (DOB)) svrha ovakve intervencije je otvaranje pozicije umetnika-proizvođača za izmenu i unapređenje uslova u kojima on(a) radi i stvara. Institucijalna kritika postaje forma za organizaciju i produkciju kulturnog, umetničkog i edukativnog sadržaja. Na taj način institucija kulture se otvora za drugačija i kreativna rešenja kojima je cilj stvaranje horizontalnijih proizvodnih odnosa. Iniciranje eksperimentalne i temporalne platforme za propitivnje javnih institucija kulture je vođeno idejom stvaranja mogućnosti za prostor koji bi bio više javan i „naš“. Na ovaj način, radna grupa teži da u javnosti otvori pitanje mogućnosti singularizacije rada institucije, njene de-etatizacije i de-privatizacije, te sveopšte transformacije pojma javne sfere.

Dvonedeljni projekat je sastavljen od participativne izložbe koja obuvata izlaganje arhivske dokumentacije DOB-a, umetničko-edukativne razgovore o pojmovima (problemskim celinama) koje je radna grupa mapirala kao centralne za dalje propitivanje uloge i rada DOB-a i „otvorenog programa“ koji će nastati ovim pozivom svim akterima i organizacijama na lokalnoj sceni.

Poziv je otvoren za sve koji na bilo koji način svojim događajem (razgovorom, performansom, radionicom, izložbom itd.) ili bilo kakvom drugom intervencijom, žele da ponude, potraže ili učestvuju u traženju odgovora na barem neka od otvorenih pitanja. Svi zainteresovani su pozvani da svoje ideje i razmišljanja iznesu na Javnom radnom sastanku 27. juna, koji je ujedno i početak rada Dodatno/dopunske nastave u DOB-u.

Želja nam je da na Javnom radnom sastanku zajednički pokrenemo dijalog o nekim od pitanja rada i organizacije javnih institucija i pokušamo da neke od predloženih rešenja primenimo tokom trajanja izložbe.

Sva pitanja, sugestije i predloge možete slati na imejl: dopunskanastava@gmail.com.